Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÇOMÜ’den Deprem Dirençli Kentler İçin Biga’ya Yeni Deprem İstasyonu

BİROL GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE

BİROL GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE – TEKHA

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), deprem bilimi alanında attığı somut adımlarla bölgenin sismik güvenliğine katkı sunmaya devam ediyor. Son olarak Biga ilçesine kurulan ikinci deprem izleme istasyonu, hem yerel hem de ulusal ölçekte deprem direncini artırmaya yönelik stratejik bir hamle oldu.

Deprem İzleme Ağına Yeni Bir Halka Daha

ÇOMÜ Deprem Araştırma Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından kurulan yeni deprem izleme istasyonu, ulusal ve uluslararası sismolojik izleme sistemlerine entegre edilerek aktif hale getirildi. Yeni istasyon, Uluslararası Sismoloji Merkezi (ISC) ve Küresel Sismik Veri Ağı (FDSN) tarafından da tescil edilerek “BGAM” koduyla resmiyet kazandı.

İstasyon Sayısı 32’ye Yükseldi

Çanakkale genelinde Kandilli Rasathanesi, AFAD ve Çanakkale Belediyesi iş birliğiyle yürütülen çalışmalar sayesinde toplam deprem izleme istasyonu sayısı 32’ye yükseldi. ÇOMÜ bünyesindeki istasyon sayısı ise 8 oldu. Bu gelişme, sadece sayısal değil, niteliksel anlamda da sismolojik verilerin daha güvenilir hale gelmesini sağladı.

Bilimsel Altyapı Güçleniyor

ÇOMÜ Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler öncülüğünde yürütülen projeler, deprem tehlike analizlerinden risk haritalarına kadar geniş bir yelpazede veri üretilmesine katkı sağlıyor.

 

Prof. Dr. Bekler, farklı kurum ve kuruluşları desteği ile merkezin kapsasitesini ve verimliliği arttırmak, depremlerin analizini daha güvenilir, yerel ve bölgesel deprem tehlike ve risk çalışmalarını da kullanılacak olan deprem verisinin bilimsel alt yapısının daha kaliteli hale gelebilmesi için çalışmaların yakın zamanda da artarak devam edeceğini belirtti.

Başta deprem olmak üzere farklı doğa ve insan kaynaklı afetlerin risklerinin azaltılmasında paydaş desteğinin önemini belirten Prof. Dr. Bekler, Biga Belediyesi gibi özellikle yerel belediyelerin ve diğer kamu ve özel sektör kuruluşlarından da benzer desteklerini beklediklerini bu çalışmaların deprem etkinliğine neden olan faylanmaların yoğun olarak tarihsel ve aletsel süreç içinde tektonik aktivitelerin bilimsel çalışmalar ışığında irdelenmesi açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Bu aşamada Deprem Araştırma Merkezlerinin misyonunu yerine getirmekte özellikle donanım ekip alt yapısının ön plana çıktığını belirtlen Prof. Bekler, çalışmalara donanım alt yapı desteği veren Biga Belediye Başkanlığı’na ve özel sektör temsilcilerine teşekkür etti.

 

Yerel Destek Hayati Öneme Sahip

Yeni istasyonun kurulmasında Biga Belediyesi başta olmak üzere birçok yerel paydaşın destek verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Bekler, benzer katkıların diğer kamu ve özel sektör kuruluşlarından da beklendiğini ifade etti. Bekler, “Deprem etkinliğine neden olan fayların tarihsel ve güncel süreçlerde bilimsel olarak analiz edilmesi, ancak bu tür iş birlikleriyle mümkün olabilir” dedi.

Afet Yönetimine Bilimsel Katkı

Yeni kurulan BGAM Deprem İstasyonu sayesinde, bölgede yaşanabilecek sismik hareketlerin daha doğru izlenmesi ve afet yönetim süreçlerinin bilimsel verilere dayalı yürütülmesi hedefleniyor. Bu, yalnızca akademik bir katkı değil, aynı zamanda bölge halkı için hayati öneme sahip bir güvenlik yatırımı niteliği taşıyor.

ÇOMÜ yönetimi, gelecekte de sürdürülebilir ve çözüm odaklı projelere destek vermeye devam edeceklerini vurgulayarak, projeye katkı sunan tüm kişi ve kurumlara teşekkür etti.